Leo's Pizza

История на ресторанта

Малко вероятно е на някого да му хрумне да обядва или вечеря в ресторанта на спортен комплекс, намиращ се на прашно и тъжно шосе между болница и увеселителен парк.

В случая обаче причините да го направи са много. Става дума за тенис комплекс “Малеева”, в който от месец се намира Leo’s Pizza Trattoria.

Всички знаем Leo’s Pizza, мястото, където пастата и пицата в най-голяма степен се доближават до истината. И всичко, което знаете и харесвате на ул. “Искър”, го има и тук. Пиците са над 30, предлагат се в цял и половин вариант, пастата – също толкова, от най-семплата с масло и пармезан до тези със сосове с артишок, трюфелова паста, аспержи, водка.

Какво е различното сега?

Новото идва още с прибавянето на думата Trattoria към името на заведението и с присъствието на едно ново име: Адалберто Бианки, бащата на Лео, когото всички наричат Папа. Тандемът от две различни поколения прав нещо много ценно: Лео отговаря за пастите и пиците, желанието му е да експериментира и да ги движи в нови посоки. Сеньор Бианки въвежда старите класически селски и регионални ястия, тези, които в някаква степен са много по-представителни за италианската кухня от отдавна интернационализиралите се пица и паста. Това е важно е да се спомене не защото са някакви вътрешни “кухненски” истории. Първо, бизнесът вече е семеен, както е в повечето истински италиански ресторанти, и второ, защото в България са малко хората, които ходят в даден ресторант само заради този, който готви (освен ако не се пада братовчед например). В общия случай се знаят собствениците и посетителите, а най-важният остава в сянка. А е крайно време да бъде изведен на сцената.

В зимното си меню Папа е включил Melanzane alla Parmigiana – патладжани на фурна с доматен сос, моцарела и пармиджано. Тосканският шедьовър Bistecca alla Fiorentinа, или порцията килограм и 200 г пристигнало от Италия месо, поднесено върху гореща каменна плоча. Trippa alla Romana, или шкембето в лют доматен сос, мента, пармиджано и пекорино. Горещото Brasato с телешки джолан и червено вино. За непрететенциозните, любопитни и смели – древната Fagioli con le cotiche – боб със свински кожички. Една от любимите рецепти на сеньор Бианки, която винаги може да поръчате предварително, е Brodetto, която се приготвя от 15 вида риби. Тук това е трудно постижимо, но все пак малко побългарена версия на ястието с по-малко и предварително обезкостена риба е възможно.

Папа живее в България от 22 години. Благ, пестелив на думи, очевидно със здрав приключенски дух и нерви, след като през 1989 г. решава да напусне Анкона, за да отиде в Бургас, където да отвори ресторант. Положил всички усилия, спечелил много битки, през цялото време набавял продукти от Италия – от брашно до риби. Само че така и до края клиентите упорито си поръчвали или цаца, или скумрия.

Мястото не е за тези, които търсят уединение, а по-скоро за компании и семейства. Тук е и за тези, които искат да предизвикат стомаха си, да изучават границите на вкуса, да рискуват с неща, дори когато смятат, че няма да харесат. А когато се случи точно обратното, просто да кажат: Mille grazie, Рapa!